Image Slider

20170227

TÄVLING- Tävling i samarbete med Forsbergs tryckeri -Nu blir det en liten tävling i samarbete med Forsbergs tryckeri här på bloggen. I potten ligger en valfri canvasplansch ur kollektionen ovan, samt en almanacka. Två personer vinner endera plansch eller almanacka.

Vill du delta så svara du på frågorna nedan i en kommentar under detta inlägg. Väljer du att kommentera anonymt så märk din svar med namn, mailadress eller tydlig signatur.

1. Nämn 4 produkter som du kan beställa hos Forsbergs? Info hittas exempelvis på deras hemsida här.
2. Vad skulle du vilja se som motiv på en vårig canvasplansch?

Tävlingen pågår tom söndag 5.3.2017 kl 24 finsk tid. Vinnare utses av Forsbergs. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

EDIT 6.3.17 - TÄVLING AVSLUTAD. ÅTERKOMMER MED VINNARE.

EDIT 13.3.17
Vi har ett par vinnare i tävlingen. Vi säger grattis till Mirka Johansson som vann en kalender och Helenar som vann en canvasprint ur kollektionen ovan. Meddela era kontaktuppgifter till info(@)forsberg.info och så får ni fundera vidare med dem hur ni går tillväga. Tack till alla som deltagit på ett sätt eller annat.


20170226

SÖNDAGSHÄNG & SPORTLOVSPLANERSöndagshäng ....

... med sällskapet som lyckligtvis börjar krya på sig. Nu känns en veckas sportlov helt lägligt. Inte för att vi har särdeles mycket program inplanerat, men redigt med snö har vi till all lycka fått så hoppas kunna tillbringa en hel del utomhus.

 Loppade ett par skridskor åt Gry idag så nån tur till byns skridskobana blir det säkert. Sen har jag lovat att ordna halsbandstillverkning så sånt ska det nog bli. Själv hoppas jag få dra mig liite längre om mornarna och finna tid att plugga lite mellan markservicen. 

Men mest av allt ser jag framemot att få ta dagen som den kommer tillsammans med de jag gillar bäst på den plats där jag njuter mest. Hemma.


20170225

MIN ODLARVÄN & KRONÄRTSKOCKSFRÖN


1. FÄRDIGT FUKTAD JORD SÄTTS I PLUGGBOX 2. KRONÄRTSKOCKSFRÖN REDO ATT SÅS 3. ETIKETTER SKRIVNA MED BLYERTSPENNA 4. FRÖNA TÄCKS MED VERMIKULITHan, min odlarvän, som är nästan lika ivrig som jag. Det är superroligt och jag vill lära ungarna så mycket jag kan om odling, om de bara vill.

I natt när vi låg och snörvlade i varsin soffa funderade han på höns och jag på odlingar. En rätt mysig stund trots att vi egentligen borde ha sovit båda två. 

Idag har vi haft en underbart vacker vinterdag, men varken han eller jag har varit i  nån vidare form för nåt uteliv, så istället har vi ordnat och också sått våra första köpta frön. Krönärtskocksfrön!

 Jag har väl inte allt för stora förhoppningar om att vi ska lyckas, men blev så begeistrad när jag kollade Mandelmanns att jag kände att vi nog måste testa att odla några kronärtskockor ändå. Nu håller vi tummarna!


20170224

STUDIER, SPORTLOV & SJUKSTUGA


Nya lärdomar, nya tankar, nya känslor ...

Känns lite som om detta är våren när allt händer. Mycket att ta in på flera fronter, och det är spännande men också en smula utmanande. Fast mest spännande ändå. Ihh!

Denna veckan har innehållit så mycket pepp. Självstudier, skoldag, frökurs och löparskola. Alla roliga på sitt vis, och jag känner mig inspirerad att lära mer på alla plan. Fast en sak i taget tror jag ändå blir bäst.

Nu väntar sportlov, och det känns skönt även om det är lite visset här i stugan just nu. När en sjukling börjar krya på sig så spurtar en annan med temp 38,5 här ikväll. Själv känner jag mig heller inte helt hundra och slänger in ingefärsshottar på löpande band. Man kan ju alltid hoppas ...


20170219

BLAND OLJOR & DOFTERMmm...

I min dröm och strävan mot ett naturnära leverne {ett av mina ledord för 2017} blev jag jätteglad när jag såg att Pedersöre MI hade en del spännande kurser i sitt utbud i vår.

Nu i veckan gick första kursen ~ komponera din egen doftolja ~ av stapeln. En kurs där vi fick bekanta oss med olika vegetabiliska oljor, eteriska oljor samt tillverka egen ansiktsolja, parfym, schampo och balsam. Nu ska här smörjas och testas.

Som novis är ju detta en hel vetenskap, men mycket intressant sådan. Ser framemot de två andra kurserna med iver.
20170218

EN LÖRDAG I MAKLIG TAKTVilka härliga vårdagar vi har så här mitt i februari. Nog är det allt njutbart. Njutbart är också att ha ledig lördag. Ingen stress nånstans, utan dagen har mestadels gått åt till småsysslor hemmavid. Typ bästa om du frågar mig.

Sytt en del, fräschat upp en vägg {ooo alla dessa kritstreck från våra unga, effektiva kreatörer} och blandat till en  ny färg {av rester jag hittat i gömmorna} som jag planerar måla ett par väggar med när tillfälle ges. Sånt.


På eftermiddagen tog jag Zally ut på en länk i solskenet. Trots något trötta ben så njöt vi båda två. Av ljuset. Och solen. Uj uj, sånt gör mig så lycklig. Med detta väder så springer vi snart längs skogsstigarna igen. Ljufva tanke.Nu har solen gått ner, kaffekoppen och gotteskålen är fylld och jag ska krypa ner i favoritfåtöljen och försöka fokusera på att plugga lite. Skön helg till dig som kikar in.


FÖLJ CAISA K. VIA 
20170217

NU STARTAR TRÄDGÅRDSKURSERNA- I samarbete med Sunds Trädgård. Innehåller reklam - Ljuvliga tider!

Nu drar trädgårdskurserna hos Sunds igång igen och det här är verkligen något jag sett och ser framemot. Som nybörjare inom odling så tycker jag kurserna under tidigare år gett mig en hel del matnyttig info och kan så varmt rekommendera dessa åt andra som är intresserade och nyfikna på trädgård och odling. 

Här hittas Sunds händelsekalender där ni kan läsa om alla evenemang som ordnas i vår, och här hittas alla trädgårdskurser. Som sagt så är dessa kurser nåt som personligen gett mig mycket och två saker jag uppskattar utöver innehållet är att kurserna inte stjäl mycket tid i anspråk {en kväll/kurs} samt att kurserna är förmånliga. Lätt vätt värt varenda minut och cent i det jag fått i gengäld i både lärdom som inspiration.


Kurser jag själv planerar gå i vår är:

Frökurs: nyheter, sådd och odling.
Onsdag 22.2 kl 19,
Sunds, Svedenvägen 66, Jakobstad.
Förhandsanmälan och mer info här.

Denna kurs har jag gått flera år i rad, men känner ändå att jag varje år lär mig nåt nytt. Dessutom är det alltid spännande att höra lite om årets nyheter.

Bokashi-kurs.
Onsdag 8.3 kl 19,
Sunds, Svedenvägen 66, Jakobstad.
Förhandsanmälan här.

Bokashi kökskompostering är något jag själv använt i ett par år nu till våren och något jag inte ångrat en dag! Jag tänker att enklare än så här kan nog kompostering knappast bli. Dock har jag endast läst mig till info, men är nyfiken att höra mer och kanske få ett och annat tips från proffs, så denna ska jag passa på att gå. För dig som är nyfiken på vad Bokashi är för något så kan du läsa mer här.

Odla din egen ekologiska, vegetariska mat.
Torsdag 30.3 kl 19,
Svedenvägen 66, Jakobstad.
Förhandsanmälan här.

Ekologi är ett ämne som jag är nyfiken på och mycket gärna vill lära mig mer om, och detta är också en kurs jag hoppas ha möjlighet att gå.Dessa tre kurser ovan är bara en del av av kurser och övriga evenemang som ordnar hos Sunds i vår. Här hittar du händelsekalendern inklusive trädgårdskurserna. Kanske vi träffas på kurs?!INLÄGG I SAMARBETE MED SUNDS TRÄDGÅRD
FÖLJ GÄRNA SUNDS PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM
20170214

EN MÅLBILD & ÅRETS TRÄDGÅRDSBOKEn av mina målbilder för framtiden är att så småningom få fylla vår ägglåda med klemetbackens egna ägg. Än är det en hel del jobb innan ens några höns kan flytta hit, men vi jobbar på´t, och en början kan exempelvis vara att köpa en bok.Under de senaste åren har jag varje vår unnat mig en trädgårdsbok. Årets bok är väl inte direkt en trädgårdsbok, men tangerar ändå temat på nåt vis och jag hoppas den kan hjälpa lite på vägen till att skapa den levande trädgård jag drömmer om.


B O K E N   H Ö N S   H I T T A S   H Ä R.

Ser framemot att läsa och lära, och framför allt att få göra det tillsammans med barnen.

FÖLJ CAISA K. VIA 
20170213

BLOMFRÖKVOTEN FYLLDJust nu pågår projekt fylla frölåda inför vårens sådd. Eftersom jag lyckades peta ner sgs hela mitt frölager ifjol så blir det en hel del nya fröer i år. Nu är iallafall blomfrökvoten fylld och det är dags att fokusera på grönsaksfrön istället.På tal om blomfrön.

Min blomfrötaktik går då ut på att så få sorter, rejäla mängder ettåriga dito i en någorlunda samstämmig färgskala.

Upplever dock att jag håller på att släppa lite på det sistnämnda när jag i år bjuder in en hel del rosa nyanser till klemetback. Skyller på att det var pionvallmona som förförde mig, men tänker ändå att det blir härligt med lite rosa fluff mot allt röda här.

 Just ettåriga blomfrön brukar jag passa på att köpa i mängd och massor av ifall jag hittar förmånligt.{Dessa blomfrön är från Halpa-Halli och kostar 40 cent/påse} Känner att på blomfronten vågar jag chansa litegrann. Blommor ska inte föringas, ty de skänker mycken glädje, men tänker också att det inte är hela världen om inte allt ger superlyckat resultat.

Annat är det med grönsaksfrön. Där vill jag mycket gärna skörda så mycket god mat som möjligt, och där är jag kanske lite mer noga med vad jag väljer. Sen går man aldrig helt säker likväl, men ändå ...

En annan viktig sak är att jag ska kunna så alla mina blomfrön på friland. I detta nu har jag varken har tid eller rum att förodla en massa. Kanske nångång, men inte i år ... Nej, ska det va, så ska det va enkelt!Blomfrön 2017

Nåväl, detta är de ettåriga blomfröna som jag petar ner i jorden i vår;

Sommarslöja ~ har jag sått alla somrar här på klemetsback tror jag, och den hänger såklart med också i år.

Vallmo ~ är en personlig favorit. I år hittade jag dock pionvallmo i Halpa-Hallis hyllor och tänker att den får ersätta den vanliga vallmon i år. Stort längt på att se denna typ blomma må jag säga!

Regnbågslupin ~Lupiner växte frodigt här när vi tog över gården. Dessvärre tycks vi ha tagit död på dem och vill så försöka så några påsar i år.
Praktmalva, roseneternell och rosenskära ~ är alla nya bekantskaper här på klemetsback, men ser framemot att hälsa på trion om sisådär en sex månader. 

Uj uj, vad mycket fint man har att vänta och längta efter.

FÖLJ CAISA K. VIA 
20170212

STILLA SÖNDAGDagen idag blev en stilla söndag med natur, brasa, korvgrillning, skidning, kaffe och kakao. Inte mig emot. Tänker att det kan va den bästa uppladdningen inför den intensivare period som nu tar vid.
Men med klar blick {fokus} fladdrande öron {lyhördhet} och glad svanshållning {positivitet} vill jag ändå tro att också detta ska gå vägen. Med sikte mot våren. Mot framtiden. Hey!

FÖLJ CAISA K. VIA 
20170211

GULDSTUND UNDER KLARBLÅ HIMMELIgår på eftermiddagen hann jag ut på en eftermiddagslänk innan solen gick ner. Och där och då under klarblå himmel kände jag de allra första värmande solstrålarna denna vårvinter. Ah så härligt!! Helt klart en av mina guldstunder denna vecka. En förnimmelse om vad som ligger framför ... våren!


FÖLJ CAISA K. VIA 

20170209

SOLEN GÖDER TRÄDGÅRDSDRÖMMARNAAck va lite solsken gör gott åt kropp och själ, och om inte annat så göder den trädgårdsdrömmarna. Ett steg närmare för var dag...  Igår efter jobbet  gick jag här i solen med kaffekoppen i hand om  planerade lite vad jag vill göra här på gården i {v}år.

Eftersom jag nu tror mig veta lite mer hur sommarn kommer att se ut {tidsmässigt} så håller jag på att revidera min odlingsplan litegranna. Tanken är nu att odla det mesta här hemma {nära till hands} vilket gör att jag behöver förstora odlingsytorna en del. Till all lycka har vi vår nygamla vän Fordson till hjälp och således slipper jag förhoppningsvis vända allt för hand.


Nåväl. En annan grej som står på vårens projektlista är att börja snygga till uthuset, men först och främst bygga en hönsgård där. Och även om hönsfantasten Max och jag har utsett ett hörn i uthuset var hönsen ska få bo så är det förstås en hel del jobb innan nån kan flytta in. Bara det blir något varmare blir det nog att börja på.

Sen har jag förstås en hel del andra idee´r. Exempelvis ska jag plantera flera träd har jag tänkt. Men utöver det och  med vetskapen om att sommarn aldrig en oändlighet så tänker jag att man får vara glad och njuta av det som hinns med helt enkelt. 


FÖLJ CAISA K. VIA 

20170207

MED LJUS KOMMER LIVHej vintern, hej ljuset. 
~ Som jag längtat!


I natt har tydligen vintern anlänt och vi har en solig, kall {-15} och gnistrande vacker tisdag här idag. Även om jag föredrar något varmare väderlek så är jag ändå glad över att äntligen ha lite vinter. För nog är det ju otroligt vackert! Och även om det känns hurja kallt till en början så vänjer man sig rätt snart ändå. Zally är dock inte värst förtjust och burrar ner sig i vår säng strax efter att jag bäddat klart. Jo jo, man ser ju till att ha det så skönt det går.Välkommen februari.

Ja, dagarna fladdrar förbi och februari är här. Om januari var något trögstartad så har februari redan levererat så mycket spännande. En efter en läggs pusselbitarna på plats och jag känner mig så pepp {och en smula nervös faktiskt} inför denna vår. Ihhh!!


Med ljus kommer liv.

Känner också att kreativiteten vaknar upp med ljuset och snart ska jag byta stickstickorna mot målarpenseln. Har börjat med att möbla om lite och som nästa ska jag ge en och annan vägg och möbel lite uppfräschning. Har jag tänkt. Så just nu bläddrar jag i färgkartor samtidigt som jag bl.a fantiserar om en och annan mjuk och skön matta till våra golv som blir synnerligen kalla när kvicksilvret kryper ner under nollstrecket. Stickasockor och mjuka mattor är grejer jag börjat uppskatta på senare år. Charmen med gamla hus alltså ;)


FÖLJ CAISA K. VIA