Image Slider

20170127

FREDAGSBESTYRFöga anade jag att jag i januari skulle krypa på is och barmark och fota fjolårslöv när jag vid årsskiftet startade fotoprojektet naturnära. Vårväder verkar vara januari månads melodi...

Fredagen är här, och helgkänslan med den.

Vi har städat, tvättat, lekt och njutit av årets första kaffe i solen, ätit tortilla och sånt som hör fredagar till. Jag avverkat en runda med hunden och nu väntar fredagsgott i favoritfåtöljen. Sköna sköna helg!


FÖLJ CAISA K. VIA 


20170126

GÖR CANVASPLANSCHER AV PERSONLIGA FOTON


- Inlägget innehåller reklam, i samarbete med Forsbergs tryckeri, Jakobstad -


Personliga canvasplanscher till hemmets väggar.

Idag vill jag dela med mig av ett litet inredningstips till dig som liksom jag är sugen på lite nytt till hemmet. 

Julen här hemma är undanstädad. Det känns rätt fräscht men samtidigt en smula tomt ändå. I år planerar jag fortsätta inreda enkelt men personligt och har nu Forsbergs att göra canvasplanscher inklusive ram av våra privata fotografier till hemmets väggar.Här ovan har jag framkallat ett favoritögonblick utav en av mina favoritpojkar. Inget regelrätt porträtt, men jag tänker att det inte alltid behöver vara det heller. För mig är bilden ett fint minne av en härlig familjedag. En bild som gör mig glad helt enkelt. 


Dagens inredningstips är alltså;
Gör personlig canvasplansch av favoritögonblicket.


Du väljer bild, skickar in till Forsberg tryckeri som sen gör canvasplansch inklusive träram av din bild. 

 Du kan exempelvis göra canvasplanscher till ditt hem, till dina barn eller varför inte som gåva. Ett vardagsögonblick, ett bröllopsfotografi, studioporträtt eller kanske en naturbild. 

Forsbergs´ canvasplanscher kan också vara ett tips för fotografer, kreatörer och företag som vill göra  nåt annorlunda med sina egna eller kundens bilder. Beställningsinformation.

Här följer nu lite matnyttig info för dig som är intresserad att framkalla en eller flera bilder till en canvasplansch likt bilderna ovan.

Bilden du sänder in behöver vara minimi 100 dpi i den storlek som den skall printas i. Desto högre dpi, desto bättre kvalitet. Canvasplanscherna med ram printas i storlekarna A3 och A2, du väljer själv. Priset är detsamma dvs 49 euro/plansch inklusive moms.

Du sänder in bildfil, bildstorlek och dina kontaktuppgifter till info(@)forsberg.info. Den normala leveranstiden är ungefär en vecka. Produkten hämtas hos Forsbergs på Bottenviksvägen 47, Jakobstad, men kan vb. också sändas till kunden. Postavgifter tillkommer i såna fall.

Har du övriga frågor och funderingar så hittar du deras kontaktuppgifter lägre ner på denna sida.


INLÄGG PRESENTERAS I SAMARBETE MED FORSBERG.

ATT BOOSTA JANUARIGodmorgon Camilla, håll dig torr idag. Enligt prognosen ska det blir regn ... hälsar facebook när jag loggar in. Jo, jo, ute fortsätter det töa, det är grått och trädgården ser rätt trist och ostädad ut. Här inne har jag det dock varmt och skönt. Glada barn är förda till dagis och jag knyter ihop ett projekt och ska försöka ta tag i ett annat. 

Januari verkar alltid börja lite trevande, men jag försöker passa på att boosta dagarna med ett och annat. Gårdagens inspirerande föreläsning med Ila Nordman var just en sån. Nu känner mig pepp att förverkliga en del av gårdagens insikter, och gärna också lära mig mer. Naturen alltså, ack så fascinerande!


FÖLJ CAISA K. VIA 
20170125

TID TILL ATT LEVAI måndags var vi igen hit och planerade. Om var vi ska så potatis, rovor och bönor i vår. Drömmen är ju att nån gång i framtiden ha ett enkelt torp här. Tänk att få leva nära naturen, utan landsvägens ständiga ljus och brus.... tiden får utvisa. I vår tänker jag att vi ska dra hit Holken {husvagnen} och iallafall tillbringa en och annan helg här.


 Under tiden jag drömmer vidare så ser jag på inspirerande dokumentärserier om människor som gjort verklighet av sina drömmar. Här sånt som jag sett på sistone:

Dora på Lammholmen

Första programmet om Dora på Lammholmen kom redan för nåt år sen. Nu har det kommit en uppföljning; Dora från Lammholmen. Älskar!


Tid til å leve

NRK har så många sevärda naturprogram men favoritserien som sänds just nu är ändå Tid til å leve som hittas här.


Der ingen skulle tru att nokon kunne bu

Detta program har jag skrivit om tidigare, men här hittas avsnitten från alla femton {!} säsongerna. Så inspirerande med folk som vågar följa sitt hjärta.FÖLJ CAISA K. VIA 20170124

EN MÅNDAG OCH ETT PAR PLÅTAR BULLARSå kan det gå. Igår {rejält i förtid} bakade vi  årets första {och kanske sista} fastlagsbullar.

Njuter så av våra lediga dagar när vi har tid för varann och också tid att göra lite vad som faller in. Blir ju en del disk, tvätt och plock i vanlig ordning, men ofta finns också rum för en och annan guldkant som exempelvis kan va nåt så simpelt som att baka en plåt bullar eller två.


Minstingarna verkade då inte ha några minnen av fastlagsbullar eftersom de undrade om det var nån typ av hamburgare... Burgare eller inte. Åt gjorde de.Använder mig sen flera år av denna vetedeg när jag gör bullar.

Och även om fastlagsbullar är goda så gillar jag de vanliga kardemummaknutarna mest ändå. Redigt med smör och kanel, och penslade med sirap. Ska det va så ska det va ;)


FÖLJ CAISA K. VIA 20170123

UR LED


Det fortsätter töa, jag skakar på huv´et  samtidigt som vårkänslorna inom mig pyr allt mer. Ur led är tiden. 

Det är måndag vilket betyder att vi oftast brukar dra på skogsutflykt. Idag känns det dock inte superlockande, men kanske vi far en tur så får såna med spring i benen brassa på en stund.

Jag tänker också att nu är kanske tid att ta tag i ett och annat här hemmavid. Har en del projekt som jag haft i tankarna, men ännu inte blivit av. Ett skåp att restaurera, en bänk att bygga och så har jag fantiserat om att möbla lite. Förr möblade jag ju stup i kvarten och tyckte det var så roligt. Nuförtiden händer det mycket sällan, men har en ide´ som jag tänker kunde bli bra. Vi får se.

Vad sysslar ni med en januaridag som denna?

FÖLJ CAISA K. VIA 
20170120

TÖVÄDER & BLOMFRÖNVi är mitt i januari och det är töväder. Kanske något dystert kan tyckas, men tillika har denna veckas väder faktiskt fascinerat. Det har varit regn, blåsväder, sol, färggranna himlar och regnbågar. 

Även om jag både hoppas och tror att vinter ännu kommer så planerar jag också vidare för vår och odling. Denna vecka köpte jag exempelvis mina första blomfrön. Mängder av pionvallmo och sommarslöja. Än är det långt till juli, men jag gläder mig redan bara jag tänker på´t. Tänk att små frön kan göra en så lycklig.... ♥

Var också ett första varv och kollade på grönsaksfrön, men måste ännu ta en ordentlig genomgång här hemma så att jag verkligen har på klart vad jag ska ha införskaffat. Jag har så lätt att förivra mig där mellan fröhyllorna. Det finns ju verkligen hur mycket spännande som helst. 


20170117

VARDAGSBRUSETMin personliga almanacka för året börjar sakta men säkert fyllas. Ännu mestadels med roliga, spännande program faktiskt. Jag är så pepp på vissa saker, att få lära mig mer om sånt som jag är nyfiken på. Annars då. Det är sus och dus, och vi gör tappra försök att komma in i vardagsbruset igen. Det tar alltid en hel del energi att starta upp detta maskineri efter att man haft paus, men det känns som om det vänder nu.

Jag vänjer mig med tomt hus, hittar kreativiteten och njuter av tystnaden. Bitarna faller på plats. Än en gång {!} Tacksam för det.

Är dock både lite bildlös och ordlös. Idee´rna finns, men det gäller att hitta bokstäverna, ljuset ...  ~ bruset. Men med lite tid ska det väl bli mer liv här på sidan också.

20170114

ETT FÖRSTA FRÖDet är årets fjortonde dag och jag har börjat fundera frön. Onödigt tidigt kan tyckas, men detta är precis vad jag behöver just nu som motvikt till veckans bryderier och insikter.

Nä nu drömmer jag mot nåt så härligt som vår och odlingssäsong 2017. Jag är peppad. Jag vill så mycket, men vet inte ännu hur mycket jag orkar. Ett som är säkert är att jag ska jag odla så det står härliga till här hemma. Sen har jag förhoppningar om att kunna så en del österöver med.
Konklusion över odlingsåret 2016

Har faktiskt inte skrivit nån konklusion över fjolårets odling, men 2016 var året då jag förstorade odlingsytan här hemma från 12 till 36 m2. Såg året som lite av ett experiment och jag testade på att så en hel del olika sorter med varierande resultat.

Det mesta som ej tog sig i första sådden så gav ändå resultat när jag sådde igen, men visst fanns det grödor som ej gav något eller mycket sparsamt resultat. Exempelvis blomkål, rödbeta samt kålrabbi var svårgrodda.

Morötterna lyckade ypperligt i jämförelse med 2015. Troligen i och med att jag täckte dem detta år. Både mangold och pak choi {bra grejer} växte så det stod härliga till. Och grönkålen tog sig sen jag satte ut limfällor åt kålmalen.

Man lär sig av sina misstag och så känns det förstås jätteroligt när man av en eller annan orsak lyckas med nåt som inte gått så bra under tidigare år. Även om man sällan kan ta åt sig äran. Det är så mycket som spelar in.

En del av jorden var ´ny´ här på backen  i och med förstoringen. Gödslade dock inget extra förutom med kompostmaterial från bokashin. Täckodlade liksom året innan och tycker detta är fenomenalt  eftersom jag slipper rensa en massa. Ju större odlingsyta desto mer täckmaterial behövs, men det har lyckligtvis löst sig med några lass gräsklipp av pappa.Planer för odlingsåret 2017


Nytt odlingsår, nya möjligheter. 2017 planerar jag odla lite färre sorter och också lite färre utrymmeskrävande sorter här hemmavid.

Här på klemetback vill jag då gärna få rum med rejäla mängder morot, lök, mangold, pak choi, grönkål, trädgårdsportlak, rucola, dill, persilja, gräslök och rabarber. Och så en hel del vallmo {ögongodis} förstås.

Har en dröm om att testa förså lite blomkål, chili och tomat. Inga stora mängder dock.

Sen har jag en plan om att så potatis, rovor, palsternacka, betor, bönor, frilandsgurka och eventuellt lite mera morötter vid landstället österöver, men det är öppet ännu eftersom det också betyder en hel del mera jobb. Dock har vi numera en gammal traktor i vår ägo, vilket säkert underlättar grovjobbet en del... Så ja, det lär ska visa sig hur det blir.


Men årets första frö är sått:
~ Drömmen om odlingsåret 2017.

20170109

FÖRÄNDRINGARNAS TIDEVARV


~ mamma du tycker ju guld är ´beautiful´ säger hon {fyråringen som pratar en hel del engelska, fast hon själv antyder att det är svinska hon pratar ;)} och ger mig ett enkelt armband hon knåpat ihop ♥~ med fladder i bröstet, mot framtiden.

så är trettondagshelgen förbi och nu tar vardagen vid på allvar.

här på bloggen håller lite ändringar på att ske. bloggen som en gång var något en inredningsblogg har över tid förändrats och blivit mer en livsstilsblogg. just nu arbetar jag med nytänk i både innehåll och kategorier vilket tar sin lilla tid. det är virrvarr av utropstecken, bilder som fattas {!} etc. men jag sätter mitt hopp till att allt sätter sig där det är tänkt med tiden ... mitt hopp. 

under hösten har jag jobbat en hel del med förändringar på flera plan. mycket för att jag vill jobba för och mot ett mer närvarande jag. närvarande som också är ett av mina ledord för året. detta kommer säkert märkas en del är på bloggen men kanske speciellt på mina övriga kanaler som inte kommer uppdateras fullt så ofta som tidigare. bloggen har jag tänkt att kommer förbli mitt huvudsakliga bo och fokus här i cyberrymden. den som lever får se.


20170105

ETT NYTT KAPITEL I BOKEN LIFVET


- INLÄGG INNEHÅLLER REKLAMINFO -


almanacka 2017


Ja så är de skrivna, de första bokstäverna i nya almanackan. Svart på vitt. Sparsamt, men det blir mera efter vart. Det är tandläkartider, födelsedagsbarn och spännande kurser. Jag kan inte låta bli att undra vad allt som ska fylla dessa 365 dagar. Ett nytt kapitel i boken lifvet...

närvarande & naturnära

Även om jag inte har så många konkreta mål med mitt 37:e år så har jag i vanlig ordning funderat på vilka ord som jag vill ta med mig in i 2017 och kommit fram till att det får bli orden närvarande och naturnära. Mer närvarande i nuet och ett mera naturnära leverne. Det vill jag försöka jobba för.


20170103

NYTT ÅR, NYA MÖJLIGHETER & ETT VARMT TACK~ Nytt år, nya möjligheter.

Våren 2016 tog annat en stor del av min tid och jag tackade nej till bloggsamarbeten, men från sommaren och i höst har jag roligt nog haft möjlighet att sätta tid till samarbeten. Det som gläder ännu mer är att jag fått jobba med så otroligt fina företag. Intressant och lärorikt är var det varit.

Nytt år, nya möjligheter sägs det ju och jag är i öppen för nya utmaningar. I mån av tid och möjlighet kommer jag fortsättningsvis göra samarbeten och mindre fotouppdrag. Har du en ide´, en fråga eller liknande, så ta kontakt så kan vi fundera vidare. Mer info och kontaktuppgifter hittar du här.

Vänligen
camilla klemets
camilla@caisak.com


ETT VARMT TACK.

Vill ännu passa på att tacka mina samarbetspartners för det gånga året:Tack till

DERMOSHOP

 Ett finländskt företag, som utvecklar och säljer hudvårds-, hårvårds- och makeupprodukter samt kosttillskott. Du hittar deras hemsida här.Tack till

LILLAGUNGA

Ett Helsingforsbaserat företag som är känd för sin klassiska trägunga, men som också har fler fantastiskt fina produkter i sin kollektion. Länk till hemsidan här.Tack till

OUTWORKS

... en Österbottnisk butik och webshop som säljer bra hantverk och kvalitetsprodukter. Länk till hemsidan här.Tack till

SUNDS 

 Nejdens blomster- & trädgårdaffär, med ett fantastiskt urval blommor, inredning och trädgård. Hemsida hittas här.Tack till

MARKS & ROSENGREN

Jakobstad fina och kundvänliga garn & handarbetsaffär. Länk till hemsida här.Tack till

MY TRENDY HOME

Österbottnisk webshop med fokus på trend och kvalitet. Länk till webshop här.Tack till

GEDIGO

Ett finskt företag som producerar högkvalitativa livsstilsprodukter för folk i farten. Deras hemsida hittas här.Tack till

FORSBERGS TRYCKERI

... där vi tillsammans tagit fram en liten fotokollektion samt en almanacka. Länk till Forsbergs hemsida här. Produkterna finns för tillfället att köpas hos Sunds trädgård.Tack till

CARRY ME CRADLE

.Som säljer denna fantastiska vagga designad av Kezia Pakalén. Länk till hemsida här.Tack till

VARAX

Företaget som tillverkar trend-, form- och färgmässigt fungerande produkter för hem, trädgård, gårdsplan samt offentliga utrymmen. Länk till deras hemsida hittas här.

20170102

EN DAG I TAGETGod fortsättning,

... så har vi börjat knapra av det nya året. Det är både fräscht men också lite spännande att byta år tycker jag. Fjolåret var så fint till oss på många sätt och vis och tacksamhet är vad jag känner när jag blickar tillbaka över de dagar vi fick. 

Nu siktar vi framåt. En dag i taget. Mycket känns ju bekant, en del ovisst, men har en del drömmar och planer som jag gärna vill jobba vidare med. Mer om det en annan dag.

Imorgon avverkar vi vår sista jullovsdag sen blir det mjukstart med två dagar jobb och dagis innan trettondagen. Som vi har njutit av dessa tillsammansdagar, men nu är nog både mor som barn pepp för lite jobb och dagis igen. 


FÖLJ CAISA K. VIA