20170314

OM FRÖN OCH KOMPOSTERING HOS SUNDS

- Inlägget innehåller reklam. I samarbete med Sunds trädgård -
Vårens trädgårdskurser

Med våren kommer ljuset, odlingsivern och trädgårdskurserna. Just trädgårdskurserna hos Sunds är nåt som jag förknippar med våren och nåt jag ser framemot varje år. Kurserna ger mig nya lärdomar i lagom dos samt göder min inspiration och odlingsglädje. Denna vår har jag redan haft möjlighet att ta del av ett par kurser vilket jag är glad över. Pepp inför odlingssäsongen som nu tar fart.
Frökursen

För nån vecka sen var jag på frökursen som drogs av Fredrik som också jobbar på Sunds. Denna kurs har jag också gått på tidigare år, men känner att jag varje år lär mig nåt nytt som jag tar med mig och sen får nytta av i praktiken. Detta år har jag exempelvis, med hjälp av tipsen Fredrik gav, vågat mig på att förodla litegrann igen. Det känns både roligt och spännande!

Det är en fröjd att höra på föreläsare som brinner för det dom gör och kan sin sak. Och förutom de kunskaper föreläsaren delar med sig av så tycker jag också att jag lär mig en hel del genom andra deltagares frågor, funderingar och erfarenheter. Det är inspirerande och lärorikt att få tillbringa en kväll med likasinnade helt enkelt.

Tips! För dig som är nyfiken att börja odla så går en odlingskurs för nybörjare denna vecka 15.3. Låter det intressant så kan du läsa mer om kursen här.


Bokashikursen

För några dagar sen var EM Bokashi-importören Marina till Sunds och föreläste om EM Bokashi. Detta var också en mycket bra föreläsning och jag är om möjligt ännu mera fascinerad av denna komposteringsmetod [fermentering] nu. Dessutom får jag allt större ödmjukhet för jorden - Vilken viktig förutsättning för liv!

Under kvällen berättade Marina om hur man startar, använder och hur man drar nytta av Bokashi samt svarade på publikens frågor och funderingar. Det som jag personligen tycker är kanske mest intressanta med EM Bokashi är att det bara tar nån vecka [ca 6 veckor] innan ens bioafall blir fin jord som man sen kan odla ny mat i. Fascinerande förvandling!

Vill du läsa mer om Bokashi så hittar du en del matnyttig och intressant läsning i länkarna nedan:
- Info om Bokashi på Sunds hemsida hittas här och här.
- Finska importörens facebooksida hittas här och hemsidan här.
- Kitty med bloggen Drömgården har också skrivit ett fint och utförligt inlägg om föreläsningen här.
- Bokashi´s svenska sida. Här svarar de exempelvis på vanliga frågor om Bokashi.
Här förklaras skillnaden mellan ´vanlig´ kompostering och bokashi.
- Här kan du se Sara Bäckmos film om ur snabbt bokashi-kompost omvandlas till jord.


BILD FRÅN SUNDS HEMSIDA


Och EM Bokashi säljs hos Sunds trädgård i Jakobstad, eller också via webshopen. Har du frågor och funderingar angående Bokashi så hjälper Sunds personal gärna till.Vårens kurser & evenemang

Ännu finns det många inspirerande kvällskurser att gå på. Du hittar alla trädgårdskurser här och vårens övriga händelser här


INLÄGG I SAMARBETE MED SUNDS 
SUNDS HITTAS OCKSÅ PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM

1 kommentar on "OM FRÖN OCH KOMPOSTERING HOS SUNDS"