20170114

ETT FÖRSTA FRÖDet är årets fjortonde dag och jag har börjat fundera frön. Onödigt tidigt kan tyckas, men detta är precis vad jag behöver just nu som motvikt till veckans bryderier och insikter.

Nä nu drömmer jag mot nåt så härligt som vår och odlingssäsong 2017. Jag är peppad. Jag vill så mycket, men vet inte ännu hur mycket jag orkar. Ett som är säkert är att jag ska jag odla så det står härliga till här hemma. Sen har jag förhoppningar om att kunna så en del österöver med.
Konklusion över odlingsåret 2016

Har faktiskt inte skrivit nån konklusion över fjolårets odling, men 2016 var året då jag förstorade odlingsytan här hemma från 12 till 36 m2. Såg året som lite av ett experiment och jag testade på att så en hel del olika sorter med varierande resultat.

Det mesta som ej tog sig i första sådden så gav ändå resultat när jag sådde igen, men visst fanns det grödor som ej gav något eller mycket sparsamt resultat. Exempelvis blomkål, rödbeta samt kålrabbi var svårgrodda.

Morötterna lyckade ypperligt i jämförelse med 2015. Troligen i och med att jag täckte dem detta år. Både mangold och pak choi {bra grejer} växte så det stod härliga till. Och grönkålen tog sig sen jag satte ut limfällor åt kålmalen.

Man lär sig av sina misstag och så känns det förstås jätteroligt när man av en eller annan orsak lyckas med nåt som inte gått så bra under tidigare år. Även om man sällan kan ta åt sig äran. Det är så mycket som spelar in.

En del av jorden var ´ny´ här på backen  i och med förstoringen. Gödslade dock inget extra förutom med kompostmaterial från bokashin. Täckodlade liksom året innan och tycker detta är fenomenalt  eftersom jag slipper rensa en massa. Ju större odlingsyta desto mer täckmaterial behövs, men det har lyckligtvis löst sig med några lass gräsklipp av pappa.Planer för odlingsåret 2017


Nytt odlingsår, nya möjligheter. 2017 planerar jag odla lite färre sorter och också lite färre utrymmeskrävande sorter här hemmavid.

Här på klemetback vill jag då gärna få rum med rejäla mängder morot, lök, mangold, pak choi, grönkål, trädgårdsportlak, rucola, dill, persilja, gräslök och rabarber. Och så en hel del vallmo {ögongodis} förstås.

Har en dröm om att testa förså lite blomkål, chili och tomat. Inga stora mängder dock.

Sen har jag en plan om att så potatis, rovor, palsternacka, betor, bönor, frilandsgurka och eventuellt lite mera morötter vid landstället österöver, men det är öppet ännu eftersom det också betyder en hel del mera jobb. Dock har vi numera en gammal traktor i vår ägo, vilket säkert underlättar grovjobbet en del... Så ja, det lär ska visa sig hur det blir.


Men årets första frö är sått:
~ Drömmen om odlingsåret 2017.

8 kommentarer on "ETT FÖRSTA FRÖ"
 1. Spännande! Jag började också gå i odlingstankar här om dagen och ska börja med att läsa en bok om nybörjarodling som jag köpte i slutet av förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här är livet :) Jag satt också och funderade vilken bok jag ska köpa i år. Bruka köpa en trädgårdsbok varje vår.

   Kan också rekommendera kvällskurserna som Sunds brukar ordna om vårarna. Man får så mycket info och pepp för några ynka euron :)

   Radera
 2. Vill också odla, i ett större land, har haft små små i några år! Hoppas du visar mer, kram och trevlig helg, kramar L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppas dina drömmar blir verklighet. Kanske vid ert nya hus?
   Jag ska försöka dokumentera riktigt bra i år har jag tänkt, så förhoppningsvis blir det mer skriverier och bilder efter vart.

   Kram.

   Radera
 3. Tycker inte alls det låter tidigt, låter faktiskt härligt och framåt :D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja framåt får vi sikta, det är ju dit vi ska, fastän det kanske känns som man går händelserna lite i förväg. Men ja drömma och planera är ju halva nöjet, och nu börjar jag :)

   Radera
 4. Inte det för tidigt, men jag har inte ens hunnit fundera på fröna ännu! Vanligtvis har jag redan chili på gång men inte nu. Nåå, kanske det blir mera fart senare, hoppas jag. Dina planer låter bra, alltid lika spännande med ny trädgårdssesong, eller vad ska man kalla den. Sommaren, kanske. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi ska tro att vi båda hinner med det vi hoppas på. Och blir det inte så så får man försöka vara nöjd ändå. Kommer tid kommer år :)

   Och javisst är det härligt med ny trädgårdssäsong. Jag gläder mig så :)

   Radera