Image Slider

20150819

AUGUSTILAND

Jag, odlingsnovisen, som hade tänkt dokumentera regelbundet om sommarens odlingar {för att ha att ett ställe att gå tillbaks och kolla inför nästa odlingsår} inser nu att det är augusti och att jag inte dokumenterat typ alls. Fast jag har både trädgårdsdagbok och blogg att skriva i. Hepp.

Nåväl jag har väl ändå kommit till en del insikter under de senaste veckorna. Sällan går det ju precis som man tänkt. Saker jag insett i år: 

1. De flesta morötter jag sådde i  våras grodde aldrig, vilket gjorde att jag sådde en ny omgång sent om sider, och just nu har jag bara morötter i babystadiet. Må de växa till sig. Nåväl, vad lärde jag mig av detta, jo jag borde ha täckt vid sådd, precis som det stod på påsen. Eller sått något senare. Eventuellt.

2. Sådde en hel påse av både kålrabbi och mangold, trots det är det bara några enstaka planta av var sort som klarat sig. Hm. Men man får glädjas åt det lilla. Mangolden är supergod, så den ska jag helt klart testa att odla i nästa år igen. Kålrabbin har jag ännu ej smakat, har tänkt att de ännu ska få växa till sig en gnutta innan det är så dags.

3. Ärtor och bönor växer så det knakar, och börjar bli klara för tallriken. Bönorna ska premiärätas idag, ärtorna jag sått är vanliga ärtsoppsärtor {sockerärtor?} och deras skidor blir rätt träiga när dom blir större. Fick igår vid Sunds lära mig att salladsärtor har mjuka skidor trots att dom växter till sig ordentligt. Goda var de! Såna vill jag odla nästa år.

4. Täckodling är enkelt. Kräver minimalt med jobb och de flesta grödorna verkar trivas. 

5. Odla inte bara ätbart. Blommor bland grönsakerna är ena riktiga glädjespridare. Mera sådant nästa år.

6. Mycket vill ha mera. Jag har för lite odlingsyta. Punkt. Potatisarna ut vid landet trivs bra, men grönsakerna verkar trivas bättre här hemma på gården, vilket betyder att jag behöver 4 odlingslådor fler till nästa säsong. Minst!

7. Jag saknar producerande bärbuskar och fruktträd. Borde införskaffas nu.

8. Örter sådda i kruka behöver också vatten för att överleva. Känner att jag lider brist på dill och persilja. Skulle ju ha varit utmärkt att frysa in till vinterns soppor. 

9. Skit i att förodla, eller förodla ej för tidigt. Dessutom är det rätt så enerverande att förodla när vi bor så här trång som vi bor. I år hann det mesta dö bort eller bara växa till sig till ytterst rangliga saker, som sen inte blev nåt dessto mer. Sorgligt men sant.

10. Ska jag ha blombänkar {mycket tveksamt!}, skulle det löna sig att rensa lite mellan varven. Det är inte särskilt snygg med ett krasseland fullt av gräs, brännässlor och svinmållor. Nä.

11. Grönsaksland gör gott för både kropp och själ. Att dagligen få gå barfota ut och plocka in lite härodlat gör att jag  känner mig både rik och lycklig.

Så he så.